Coșul tău este gol acum!
Ce este Pavor Nocturn și cum se manifestă!
Pavor Nocturn sau Teroarea Nocturnă este o reacție de tip nervos încadrată drept parasomnie. Se întâlnește cel mai frecvent în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani și sunt mai afectați în general băieții. Deși mai rar, fenomenul poate fi întâlnit și la adulți sau copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani.
De obicei, apare la 2-3 ore după adormire, în timpul stadiului 3 sau 4 de somn non-REM. Se manifestă prin plâns violent, confuzie, dezorientare, transpirație, ritm cardiac crescut, teamă inexplicabilă, somnambulism și hiperventilație. În timpul episoadelor de Pavor Nocturn, copilul nu își recunoaște părinții sau persoanele din jur, deși are ochii deschiși, poate vorbi neinteligibil, se zmucește și nu dorește să fie atins.
Episoadele pot dura între 5 și 25 de minute, timp în care copilul nu poate fi calmat și nu reacționează la stimuli externi. Copilul se află, de fapt, într-o stare între veghe și somn și nu este conștient de locul în care se află, de aceea este cel mai adesea imposibil să fie trezit. După încetarea episodului, copilul se va liniști și va adomi la loc, fără să existe alte incidente pe parcursul nopții. Deși semnalate, sunt foarte rare cazurile în care să se manifeste mai mult de un singur episod într-o noapte.
A doua zi dimineață copilul nu își mai amintește nimic sau doar, foarte rar, își va aminti parțial imagini înspăimântătoare, dar fără a-și putea aduce aminte de manifestarea proprie din timpul somnului, nu va putea explica ce i s-a întâmplat și va experimenta o stare de ușoară confuzie.
În timpul episoadelor de Pavor Nocturn, este recomandat să rămâneți alături de copil, pentru a împiedica rănirea acestuia. Nu există o metodă de liniștire, episodul se va termina de la sine iar copilul va adormi la loc.
Cauzele acestor manifestări sunt variate. Poate fi o predispoziție genetică, multe dintre tulburările de somn categorizate ca parasomnii apar la copiii care au în familie astfel de precedente. De asemenea, sunt factori care influențează calitatea somnului și apariția episoadelor de Pavor Nocturn, cum ar fi nerespectarea orelor de somn ale micuțului, gălăgie, stresul din timpul zilei, stimularea excesivă, traume, durerile din perioada apariției dinților sau boala, mai ales însoțită de febră.
Pentru a minimaliza riscul apariției episoadelor de Pavor Nocturn este necesară stabilirea unei rutine de seară, care să pregătească copilul pentru odihnă. Evitarea factorilor care pot tulbura somnul (evitarea luminii albastre a monitoarelor și ecranelor, evitarea consumării substanțelor potențial excitante etc), reducerea nivelului de stres și supraexcitării, dar și asigurarea unei cantități adecvate de odihnă pe parcursul zilei ajută la minimalizarea riscului de apariție.
Lasă un răspuns