Coșul tău este gol acum!
Scăderea libidoului – cauze, efecte și soluții
Deși se consideră o problemă care afectează majoritar femeile, bărbații sunt și ei în foarte mare măsură afectați. Scăderea libidoului, a apetitului sexual, are de cele mai multe ori cauze fizice ce pot fi remediate.
Ușor tabu, problema scăderii libidoului nu este discutată deschis, astfel o mulțime de bărbați nu știu că problema poate fi rezolvată, o dată descoperite cauzele care o provoacă. Educația primită, împreună cu constrângerile societății (conform cărora bărbatul TREBUIE să fie viril, altfel nu este bărbat), fac din acest subiect unul extrem de sensibil și de neabordat.
Cauzele scăderii libidoului
Vârsta este unul dintre cei mai frecvenți factori care contribuie la scăderea libidoului. O dată cu înaintarea în vârstă, dorința sexuală scade. Nu este însă o caracteristică aplicabilă tuturor barbatilor, depinde foarte mult de stilul de viață avut.
Stilul de viață contribuie foarte mult la apetitul sexual, indiferent de vârsta. Un stil de viață activ și sănătos aduce cu sine un apetit sexual normal. Dimpotrivă, un stil de viață din care fumatul, sedentarismul, consumul de alcool și nopțile pierdute fac parte, atrage după sine disfuncții ale apetitului sexual și scăderea libidoului.
Stresul este un alt factor major în scăderea apetitului sexual, deoarece creează un dezechilibru hormonal. În perioadele în care stresul crește, organismul se concentrează pe supraviețuire, iar plăcerea este pusă în plan secund. Astfel, se inhibă producerea de estrogen și testosteron.
Alimentația săracă în grăsimi are de asemenea un rol în scăderea libidoului, și asta în primul rând pentru că organismul are nevoie de lipide pentru a produce testosteron. Deficitele nutriționale creează un dezechilibru hormonal ce duce la scăderea apetitului sexual.
Rutina ce se instalează între parteneri este un alt motiv pentru scăderea libidoului. După mai mulți ani petrecuți împreună, este normal să se instaleze o anumită rutină și partenerii să nu se mai simtă la fel de atrași unul de celălalt.
Probleme medicale pot afecta și ele libidoul. Boli precum diabetul, obezitatea, hipertensiunea și colesterolul crescut, dar și medicamentele pentru tratarea HIV, tratamentele împotriva căderii părului sau alte tipuri de medicație, pot afecta libidoul.
Efectele scăderii libidoului
Scăderea libidoului atrage după sine o mulțime de alte probleme. În primul rând afectează relația de cuplu. Relația sexuală este importantă pentru ambii parteneri și ajută la creșterea intimității în cuplu și la senzația de apartenență.
De asemenea, scăderea apetitului sexual poate duce către o stimă de sine scăzută, teama de abandon și chiar depreseie.
Soluții pentru creșterea libidoului
În funcție de factorii care determină scăderea libidoului, se poate interveni pentru creșterea acestuia. Un stil de viață mai sănătos, mai multă grijă pentru propria persoană sau folosirea de suplimente naturale, ajută la creșterea acestuia.
Consultul medical de specialitate poate stabili cauzele exacte ale acestei disfuncții, dar și metodele prin care se poate trata. În cazul în care scăderea libidoului nu are o cauză medicală sau nu are un grad sever, viața sexuală poate fi resuscitată cu ajutorul tratamentelor naturiste. Acestea nu doar că pot ajuta la restabilirea unui libido normal, dar nici nu perturbă în niciun fel organismul, deci nu vor face rău.
Lasă un răspuns