Coșul tău este gol acum!
Substanțele nocive din produsele cosmetice
Fiecare dintre noi ar trebuie să cunoască care sunt substanțele nocive ce se pot regăsi printre ingrendientele produselor cosmetice, pentru a putea face cele mai bune alegeri.
Cu siguranță nu există femeie care să nu dețină o trusă de make-up, cu un ruj, o mascară, o pudră, un lac de unghii, o cremă hidratantă pentru zilele friguroase sau o cremă cu SPF, pentru zilele însorite.
Deși cosmeticile au fost realizate pentru a menține sănătatea și fermitatea pielii, de a estompa îmbătrânirea pielii, acestea ajung să conțină și substanțele nocive despre care vorbim astăzi. În cosmeticele de zi cu zi ajung uneori și un amestec de compuși care au un efect mai puțin plăcut pentru corpul și pielea noastră și cu unele efecte nedorite.
Imaginea pe care dorim să o afișăm și cu care dorim să ne mândrim, de regulă ne îndrumă spre a face unele alegeri a produselor pe care dorim să le folosim. În funcție de rezultatele pe care dorim să le obținem, industria de frumusețe profită de acest aspect și ne pune la dispoziție o varietate atât de mare de cosmetice, încât avem nevoie de un ghid pentru a alege pe cele mai potrivite și mai puțin dăunătoare.
Substanțele folosite în compoziția cosmeticelor au un rol precis, fie le conferă o stabilitate produselor – o textură de cremă sau gel, fie le oferă o textură plăcută în contact cu pielea și pentru a fi mai ușor de aplicat, pot da un parfum plăcut sau o culoare atractivă, să ajute la absorbirea mai ușoara a produsului.
Toate aceste substanțe chimice folosite în compoziția produselor de uz cosmetic pot fi toxice: aditivi cu rol antibacterian, coloranți, stabilizatori, antiaglomeranți, conservanți, acizi grași, compuși industriali. De regulă, substanțele nocive folosite în cantități mici nu dăunează pielii sau sănătății, în schimb acestea nu sunt metabolizate de către organismul nostru în totalitate și ajung să se acumuleze după o perioadă, având un efect toxic asupra organismului. Substanțele nocive din cosmetice pot fi mai dăunatoare decât cele din alimente, deoarce aceste ajung direct în sânge prin intermediul pielii și de acolo în întreg organismul.
Atunci când dorim să ne achiziționăm produsele necesare pentru îngrijirea corpului și a tenului, se recomandă evitarea ingredientelor precum:
Formaldeida – sau conservanți care eliberează formaldehida – DMDM Hidantoina, Diazolidinil uree, Imidazolidinil uree, Metenamina, Quarternium-15, Bronopol, Hidroximetilglicinat de sodiu (seamănă cu „formolul”, despre care se cunoaște că mirosul său te adoarme instantaneu și care este folosit pentru conservarea crocodililor și embrioanelor la muzee, formolul este o soluție ce conține formaldehidă și apă. Formaldeida este una dintre substanțele de bază din spray-urile paralizante dar este folosită și în produsele pentru îndreptarea părului, în geluri de duș, lacuri de unghii);
Uleiul mineral și derivatele sale – este un produs secundar rezultatat la rafinarea petrolului, care de regulă provoacă acnee și îmbătrânesc prematur pielea prin faptul că încarcă porii și scad capacitatea pielii de a elimina toxinele. Este cu atât mai nociv, cu cât este mai puțin rafinat;
Aromele și parfumurile sintetice – se regăsesc în parfumuri, dar și în produse etichetate drept lipsite de parfum și de regulă provoacă alergii, astm și cancer;
Parabeni: metilparaben, butilparaben, propilparaben, izobutilparaben, etilparaben – sunt conservanți utilizați pe scară largă în compoziția produselor de îngrijire personală care impiedică formarea fungilor, bacteriilor și a altor microbi, în mod special în mediul umed și cald întâlnit în baie;
Aluminiul și metalele grele (plumb, mercur, cadmiu, arseniu, nichel) – aluminiul este foarte periculos atunci când se găsește sub formă de particule fine. Expunerea la această formă de aluminiu poate produce fibroza. Compușii pe bază de aluminiu din antiperspirante formează o barieră temporară la nivelul canalelor sudoripare, ceea ce impiedică transpirația să iasă la suprafața pielii, iar acest lucru impiedică toxinele să se elimine prin piele și le impinge înapoi în fluxul sanguin.
Lista poate continua cu o serie întreagă de alte ingrediente sintetice care cauzează cancer, alergii cutanate și de cele mai multe ori deshidratarea pielii. În schimb, ceea ce trebuie să avem în vedere este alegerea produselor cu o atenție sporită asupra ingredientelor pe care le conțin.
https://expertcosmetics.ro/gelul-intim-reconfortant-roge-cavailles/
Lasă un răspuns