Livrare gratuită pentru comenzile peste 250 RON

HealthÎngrijirea nou-născuților – este bine să îi spălăm?
Îngrijirea nou-născuților

Îngrijirea nou-născuților – este bine să îi spălăm?

Îngrijirea nou-născuților – este bine să îi spălăm?

Contrar unei credințe populare, nu există nici un motiv ca nou-născuții să fie spălați mai puțin decât restul populației. O toaletă zilnică (baie sau duș) cu apă și cu un produs de spălare, pentru întregul corp, inclusiv față, este deci recomandată.

Spălarea cu apă și cu un produs de curățare delicat este primul tratament al pustulozei cefalice ușoare, denumită frecvent acneea nou-născutului, leziuni cutanate care apar între a treia și a opta săptămână de viata.

Această dermatoză, care se manifestă prin papule eritematoase și pustule pe față, este legată de proliferarea Malassezia furfur, și este favorizată de spălarea prea rară. Acesta este și primul tratament al crustelor de lapte. «Nu trebuie să ezitați să săpuniți scalpul nou-născuților în fiecare zi, dacă este necesar, după eliminarea crustelor, prin aplicarea unui produs gras, cum ar fi vaselina», spune Dr Olivia Boccara*.

Îngrijirea nou-născuților pentru evitarea suprainfectării

Strategia este aceeași ca în cazul dermatitei de scutec, care este, de asemenea, la fel de des întâlnită, din cauza contactului pielii cu excrementele. Până la următoarea spălare, singurul tratament etiologic al eritemului fesier, trebuie menținută cea mai bună igienă posibilă, cu produse de îngrijire compatibile cu viața cotidiană.

«Trebuie spălat zilnic cu apă și un săpun delicat, iar la schimbare se folosesc produse care nu irită, evitând mai ales șervețelele care nu se clătesc», spune Dr Boccara, care recunoaște că nu există produse miraculoase, dar trebuie găsit echilibrul corect între uscăciune/iritație și colonizarea cutanată.

Spălarea leziunilor cu apă și un săpun delicat ar trebui să fie primul gest și în caz de varicelă, unde riscul de suprainfectare cu Staphylococcus aureus este crescut.

Aceste dermatoze diferite pot avea ca efect pigmentări ale pielii și necesită utilizarea, după o spălare și uscare atentă, a unei terapii locale, sau chiar generale, cu antibiotice. De asemenea, copilul trebuie văzut din nou de către medic după trei sau patru zile de tratament, pentru a fi siguri de evoluția favorabilă a tratamentului prescris.

Dermatita atopică

Altă patologie frecventă la nou-născuți: dermatita atopică, maladie benignă pentru care nu există tratament curativ. «Aceasta evoluează în puseuri, lucru care ar trebui explicat părinților, și se ameliorează de obicei spontan când copilul crește», ne amintește Dr Boccara.

Pielea lezată trebuie, de asemenea, să fie curățată, prin utilizarea de preferință a unui ulei de spălat sau a unui sindet (un săpun fără săpun) și având grijă să se aplice un produs emolient pentru a reface filmul lipidic. «Dermocorticoizii sunt utilizați în caz de puseuri care îi justifică, făcând apel la cei cu activitate puternică, cu o singură aplicare seara, pentru a evita pruritul nocturn», precizează Dr Boccara, care pledează pentru o simplificare a procedurilor: emolient după baie, apoi dermocorticoizi la culcare când este necesar.

Îngrijirea nou-născuților – Leziuni vasculare

Nevus flammeus, denumit tradițional «ciupitura berzei» sau «sărutul îngerului», este o leziune benignă care dispare spontan înainte de vârsta de doi ani și nu necesită nici o îngrijire specială. Trebuie să fie făcută distincția între angiomee plane care necesită consult de specialitate, mai ales în caz de localizare fronto-palpebrală (posibilă asociere cu leziuni neurologice și oftalmologice).

Leziunile vasculare cele mai frecvente, hemangioamele infantile regresează întotdeauna, dar lent, în câțiva ani, expunându-le astfel unui risc de deformare sau cicatrici definitive. Un sfat specializat este necesar pentru localizări cu risc de desfigurare, în scopul propunerii eventuale a unui tratament precoce cu propanolol.

 

*Dr Olivia Boccara, dermatolog și venerolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi sus