Coșul tău este gol acum!
Copilul meu are piele cu tendință atopică?
O piele cu tendință atopică, denumită și dermatita atopică, afectează un copil din cinci1, dar atopic nu înseamnă atipic. Chiar dacă semnele acestei eczeme sunt neplăcute (roșeața, senzații de mâncărime, uscăciune etc.), ele nu sunt rare, nici contagioase pentru alți copii și nici ireversibile.
Scris în parteneriat cu Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatolog & membru al cercului de experți Mustela.
Piele cu tendință atopică: Primele semne
Bebelușul vostru se trezește în timpul somnului, un pic morocănos, cu lacrimi în ochi și cu obrajii destul de roșii: vise urâte? căldură prea mare? îi este un pic foame? Sau este debutul unui puseu, ceea ce înseamnă probabil simptome ale pielii cu tendință atopică? Când observați roșeața și starea lui proastă, este normal să apară îndoieli.
La această vârstă – pielea cu tendință atopică apare de obicei după vârsta de două luni – este, desigur, imposibil să-l întrebăm exact cum se simte. Anumite indicii simple vă pot ajuta să faceți o primă evaluare:
– Partenerul tău sau tu sunteți predispuși la piele cu tendință atopică?
Factorii ereditari sunt cu siguranță cele mai relevante semne. Aceasta este o informație foarte prețioasă, deoarece vă permite să folosiți o îngrijire preventivă, începând de la naștere, lucru care ar putea reduce riscul dezvoltării pielii cu tendință atopică de către copilul vostru cu 33% până la 50%1.
– Dacă pielea bebelușului vostru este foarte uscată, voi știți acest lucru, deoarece puteți să o hidratați oricât de mult și totuși ea rămâne aspră. În anumite zone pot apărea descuamări ale pielii.
– Bebelușul vostru are probleme cu adormitul: este adevărat că există numeroase alte motive dar în completarea altor două sau trei simptome, aceste probleme cu somnul pot fi un alt indiciu.
– Încep să apară niște zone roșii, mai ales în zona bărbiei, obrajilor, brațelor și burticii: nu există aproape nici o îndoială că aceste semne sunt asociate cu pielea cu tendință atopică. Dacă pe aceste zone apar ușoare scurgeri, atunci nu există nici o îndoială. Acesta este un puseu.
Piele cu tendință atopică: Primele puseuri
Ce se întâmplă mai exact în timpul unui puseu?
Întotdeauna inflamația apare astfel: la început, bebelușul are o ușoară roșeață de la scărpinare. Această roșeață face ca pielea să fie ușor inflamată, făcând-o mai groasă. Apoi, poate produce vezicule mici, ușor vizibile. Cand veziculele încep să se spargă, poate apărea un lichid translucid: aceste vezicule și scurgeri pot face o crustă și eventual să dispară de la sine. Nu trebuie să vă faceți griji în privința lor: indiferent de intensitatea puseului, nu vor lăsa urme pe piele. Pe cât posibil, trebuie să nu lăsați bebelușul să se scarpine singur pentru a evita senzațiile neplăcute și apariția unor infecții secundare. Puteți preveni acest lucru printr-o îngrijire specifică pentru bebeluș/copil, precum o cremă sau un balsam emolient sau alte produse pentru baie special formulate (cum sunt cele din gama Stelatopia) și câteva sfaturi care pot calma pielea bebelușului vostru.
Piele cu tendință atopică, roșeață, alergii: cereți sfatul doctorului
Imediat ce credeți că copilul vostru ar putea avea piele cu tendință atopică, cel mai bun lucru ar fi să consultați pediatrul sau medicul generalist, în primul rând pentru a confirma diagnosticul. Dacă atopia copilului vostru apare și datorită alergiilor alimentare, doctorul vă poate trimite la un dermatolog sau alergolog. Acești specialiști vă vor putea prescrie un tratament special de îngrijire pentru perioada puseurilor. În restul timpului, adică în perioadele de răgaz, puteți implementa câteva mici ritualuri care adesea lucrează bine pentru a preveni apariția puseurilor.
1 Sursa : Eric L. Simpson 2014, Horimukai 2014.
Lasă un răspuns