Coșul tău este gol acum!
Acneea și soarele
Articol de Dr. Florence (www.cavaillès.fr)
Este adesea menționat că acneea și soarele merg mână în mână. Se spune că acneea se ameliorează vara și se agravează iarna. Creșterea inflamatorie din toamnă este redutabilă pentru toți cei cu acnee.
Este demonstrată legătura dintre acnee și soare?
Un studiu arată că 60% dintre cei cu acnee observă o ameliorare în timpul verii, 20% o agravare și 20% nicio modificare. În alte studii, nu s-a semnalat nicio ameliorare sau modificare în timpul verii, iar în altele acnee se agravează vara! Din experiența Dr. Florence, în majoritatea cazurilor, acnee la adolescenți se ameliorează vara și reapare la întoarcerea din vacanță. În schimb, la unele femei, acnee se agravează în timpul expunerilor solare sub formă de acnee inflamatorie pe frunte și decolteu.
Acneea și soarele: există o ameliorare?
Bronzul atenuează roșeața, iar razele soarelui reduc inflamația; astfel, acnee devine mai puțin vizibilă. Pe de altă parte, razele soarelui reduc proliferarea bacteriană de la suprafața și din glandele sebacee ale pielii. De exemplu, P. Acnes, una dintre bacteriile responsabile de acnee, poate produce cantități mari de porfirine intracelulare, substanțe care, când sunt expuse la razele soarelui, suferă o fotoactivare, contribuind la uciderea bacteriilor. Pe acest principiu se propune tratamentul pentru acnee rezistentă, cu laser și fototerapie, bacteriile fiind astfel distruse de lumina sau laserii.
În plus, pielea se apără de soare prin bronzare și îngroșare. La sfârșitul verii, leziunile de acnee sunt uneori mai puțin vizibile pe această piele groasă și pigmentată. Acesta este doar un efect cosmetic al soarelui!
În cele din urmă, senzația de bine datorată expunerii la soare și vacanțelor poate constitui un factor de ameliorare prin reducerea stresului.
Acneea și soarele: soarele, un factor de agravare?
Agravarea acneei sub efectul soarelui este multifactorială. Conform pacienților, căldura și umiditatea sunt determinante. Atunci când transpirația și umiditatea cresc, celulele pielii se umflă și blochează foliculii pilosebacei. Ca urmare, sebumul nu poate să mai curgă… Razele soarelui provoacă îngroșarea stratului superficial al pielii, ceea ce favorizează formarea de noi comedoane (puncte negre). În cele din urmă, aplicarea repetată a cremelor solare protectoare sau a cremelor emoliente cu scop hidratant și calmant poate juca un rol în formarea comedoanelor prin obstrucționarea orificiului foliculului pilosebaceu.
Un număr semnificativ de agravări sau recidive sunt cauzate de întreruperea nejustificată a tratamentelor în timpul verii.
Acneea și soarele: ce sfat putem oferi
Astfel, soarele este un prieten fals pentru cei cu acnee. Prin urmare, se poate recomanda să nu vă expuneți prea mult în încercarea de a trata acnee. Este important să continuați tratamentele dumneavoastră în timpul verii pentru a reduce riscul de recidivă sau agravare la întoarcerea din vacanță, când soarele nu va mai juca rolul său antiinflamator. Anumite tratamente luate pe cale orală pot fi reduse sau modificate datorită sensibilității la lumină (adică incompatibile cu expunerea la soare). Toate tratamentele locale, aplicate seara, trebuie să fie continuate. Protecția solară cu produse testate, non-comedogene (care nu favorizează formarea de puncte negre) sau specifice pentru pielea acneică poate fi de mare ajutor.
Lasă un răspuns