Livrare gratuită pentru comenzile peste 250 RON

UncategorizedCe este FENOXIETANOLUL de ce trebuie evitat în produsele cosmetice pentru copii!

Ce este FENOXIETANOLUL de ce trebuie evitat în produsele cosmetice pentru copii!

Faptul că substanțele periculoase ne-au invadat cosmeticele, nu mai este de multă vreme un secret. Consumatorii s-au educat, totuși, și au învățat să achiziționeze produsele semnalizate ca fiind sigure. Aleg produsele în funcție de încrederea pe care o au în producător, în funcție de numărul de ani pe care brandul îl are de când se află pe piață și, de ce nu, în funcție de ambalaj – pe care scrie de cele mai multe ori că produsul este natural.

Dar, se întamplă ca un produs semnalizat ca fiind sigur, să conțină ingrediente extrem de periculoase, cum este și cazul FENOXIETANOLULUI pe care îl întâlnim inclusiv în produse destinate îngrijirii bebelușilor. În afară de cosmetice, fenoxietanolul poate fi întâlnit în vopseluri, lacuri și anumiți combustibili pentru motoarele avioanelor, ca și conservant special, dar și ca solvent pentru acetatul de celuloză sau pentru anumite substanțe decolorante, cerneluri, tușuri și rășini.

Dar hai să vedem ce este fenoxietanolul și de ce nu este indicat să folosim cosmetice în care acesta se află.

Ce este fenoxietanolul?

Fenoxietanolul, cunoscut de asemenea și sub denumirea de monofenil etilenglicol, este o substanță uleioasă, fără culoare. Este un glicol eter cu proprietăți bactericide (funcționează precum un dezinfectant) utilizat în industria cosmetică ca o alternativă la parabeni.

Fenoxietanolul se descompune în fenol și acetaldehida, iar acetaldehida se convertește în acetat și este considerată a fi substanță cancerigenă. Studiile au descoperit că atunci când se inhalează apar iritații la nivelul ochilor, pielii și a căilor respiratorii și poate influența în mod negativ mecanismul de răspuns primar al sistemului imunitar.

Deși folosit la scară largă în cosmetice destinate nou-născuților, fenoxietanolul poate provoca probleme la sistemul nervos central, stări de vomă și anumite dermatite de contact. Fenoxietanolul este extrem de toxic dacă este înghițit, înhalat sau absorbit la nivelul pielii.

Cercetătorii au descoperit că FENOXIETANOLUL este:

Mutagen – la șobolanii de laborator au fost observate mutații cromozomiale și un impact negativ la sistemul de reproducere, în special la masculi.

Cancerigen – fenolul și acetaldehida, care se formează la descompunerea fenoxietanolului, când acesta intră în contact cu capilarele și are loc cu descompunerea pe componente, pot provoca dezvoltarea tumorilor canceroase.

Alergen – la expunerea prelungită, fenoxietanolul poate provoca mâncărime și o exfoliere a pielii.

Toxic – Fenoxietanolul concentrat este OTRAVĂ! Provoacă leziuni sistemului respirator și nervos. Pătrunsă în interiorul organismului, substanța nu are nevoie să fie în concentrație mare pentru a fi toxică.

Biroul american pentru Controlul Calității, FDA, a emis o avertizare referitoare la crema pentru biberon care conține fenoxietanolul, în care spune că, atunci CÂND ACESTA PĂTRUNDE ÎNTR-UN ORGANISM TÂNĂR, ETER GLICOLUL ESTE CAPABIL SĂ PROVOACE VOMĂ, DIAREE ȘI INHIBĂ SISTEMUL NERVOS CENTRAL.

Bebelușii și copiii sunt de 10 ori mai vulnerabili la substanțele periculoase din cosmeticele convenționale decât sunt adulții. De aceea, este bine ca pentru bebeluși și copii să fie utilizate cosmetice special formulate pentru ei. Însă, este foarte important să fim atenți la conținutul acestor produse, dar și la proveniența ingredientelor active din formule.

Chimicalele se absorb prin piele și ajung în sistemul circulator, care le poartă prin corp. Pe termen lung, contaminarea, chiar și în cantități mici, cu substanțe periculoase dăunează grav sănătății și dezvoltării copiilor.

Există mai multe studii care au demonstrat că FENOXIETANOLUL afectează creierul și sistemul nervos chiar și când este absorbit în concentrații mici. Este catalogat ca o substanță iritantă de către specialiști. În timpul testărilor s-au descoperit mutații cromozomiale și genetice, cât și atrofie testiculară.

Este important să știți că atunci când utilizați produse ce conțin fenoxietanol vă expuneți la un risc moderat de apariție a cancerului, a reacțiilor alergice, risc de toxicitate pentru organe dar și la nivel neurologic.

FENOXIETANOLUL are consecințe nocive asupra creierului și sistemului nervos chiar și în cantități mici, iar riscul este cu atât mai mare cu cât creierul și sistemul nervos se află în plină dezvoltare, cum este cazul copiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi sus