Livrare gratuită pentru comenzile peste 250 RON

HealthTot ce trebuie să știi despre acidul folic

Tot ce trebuie să știi despre acidul folic

Acid folic – contrar a ceea ce sugerează numele, nu are nimic de a face cu refluxul gastric sau cu gustul amar. Acest nume ciudat ascunde un aliat grozav în primele luni de sarcină.

Ce este acidul folic si ce indicații are?

Acidul folic este pur și simplu vitamina B9. Poartă numele acesta când este produsă sintetic pentru suplimentele alimentare. Când este prezentă natural în mâncare se numește folat.

Indiferent de numele numele pe care îl poartă sau de forma de prezentare, vitamina B9 are același rol. Participă la formarea de celule roșii  și ajută la funcționarea normală a sistemului nervos și a sistemului imunitar.  De asemenea ajută la producerea și protejarea celulelor, ceea ce o face indispensabilă în momentele de creștere ale organismului.

În timpul sarcinii, uterul crește și se mărește pentru a face loc bebelușului, iar placenta se formează, ceea ce înseamnă că o cantitate considerabilă de sțnge este necesară. În ceea ce privește copilul, el crește pentru a deveni o ființă umană în decursul a nouă luni.

În același timp, acțiunea acidului folic în organism previne apariția anumitor malformații congenitale ale fătului, cunoscute sub numele de Defecte ale Tubului Neural sau Spina Bifida. Deoarece malformațiile apar între cea de a treia și a patra saptămână de sarcină, este bine să începeți să vă administrați acid folic cât mai devreme în timpul sarcinii. Acidul folic este foarte important atât pentru mamă cât și pentru copil în timpul sarcinii, prin urmare medicul ginecolog le va prescrie cu sigurantă.

Unde se găsește acidul folic în mâncare?

Acidul folic este o vitamină, și ca orice altă vitamină, nu se găsește în mod natural în organism. Este necesar să fie îngerată. Poate fi găsită în legumele verzi, în leguminoase și în citrice. Beneficiezi de un aport de vitabima B9 dacă mănânci următoarele alimente:

– spanac, broccoli, mazăre și fasole verde

– varză și varză de bruxelle

– frunze de salată

– porumb, linte  și năut

– sparanghel

– morcovi și

– Asparagus și sfeclă

– gălbenuș de ou

– ficat de pasăre

– portocale, cireșe, căpșune, zmeură

– brânză brie, camembert, gorgonzola

– nuci și alune

Când și în ce doză ar trebui să luam acid folic în timpul sarcinii? 

Acidul folic trebuie luat foarte devreme, char înainte de a rămâne însărcinată. Ai oprit anticoncepționale și te pregătești să rămâi însărcinată? Este un moment porivit să începi să iei acid folic și alte suplimente. Ești deja însărcinată și nu ai luat încă nimic? Nu îți face griji, sunt multe femei in aceiași situație. Nu este niciodată prea târziu să începi să iiei suplimentele necesare dezvoltării normale a fătului. O dietă variată și echilibrată poate asigura necesarul zilnic de vitamine.

Acidul folic este extrem de important în primul trimestru de sarcină. De aceea medicul va prescrie un tratament mult mai intensiv la început. În funcție de țară, acest tratament se poate extinde până la câteva luni.

Femeile însărcinate sunt sfătuite să ia 400 mg de acid folic pe zi.

Echivalentul alimentar pentru 100 gr este următorul:

– spanac gătit 153 mg (porția recomandată zilnic este de 260 gr)

– ficat gătit 260 mg (porția recomandată zilnic este de 150 gr)

– gălbenuș de ou 430 mg

– salată 127 mg (porția recomandată zilnic este de 350 gr)

– nuci 200 mg (porția recomandată zilnic este de app 20 nuci)

– brânză Brie (1/4 din porția recomandată zilnic este de 30 gr)

Nu sunt foarte greu de acoperit, nu? Dacă îți este teamă că vei consuma mai mult acid folic decât este cazul, nu ăți face grijo. Toate vitaminele din grupa B sunt solubile în apă și vor fi eliminate prin urină excesele. Acum știi: acidul folic este un aliat grozav de la începutul până la finalul sarcinii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi sus